Saturday, April 2, 2011

Perjalanan Yang Panjang

Alhamdulillah selamat tiba di Jepun dan sekarang dalam perjalanan pulang ke okayama :)
Setelah melalui perjalanan yang agak menguji kekuatan hati hihi
Sebenarnya flight ke jepun 31 march pukul 11.45 malam hari tu
Setelah 2 jam atas udara tetiba ada announcement cakap flight akan patah balik ke klia
Masa dengar kena patah balik tu saya x rasa ape2 pon sebab tengah tido
Rase macam " oo ok patah balik klia"
Tapi bila flight mendarat dengan dasyatnya baru la sedar mesti ada something wrong ni
Barang2 atas seat kosong semua jatuh masa flight mendarat tu
Kitorang kat dalam ni semua terkedepan
Masa tu siyes x pikir benda lain da
ingat mati je
Sesungguhnya kematian ni dekat je dengan kita kan
tiba2 je keadaan jadi tak terkawal
Lepas tu kami semua diarahkan untuk keluar dr flight dan ke ruang menunggu untuk dengar next announcement pasal status flight
Yang pastinya x mungkin akan fly malam tu jugak
Ada jugak orang yang marah2, tapi x sure la knapa diorang marah
Masa tu rasa macam x patut sangat lelaku china tu marah dekat orang mas sebab semua orang pon panic kan masa tu so bile kena marah lagi la diorang down kan
Pengajarannya, jangan fikirkan pasal diri sendiri je, kena fikir jugak perasaan orang lain, lagi2 bila keadaan panic macam ni kan, masing2 kena sabar dan bertimbang rasa :)
Yang bestnye tengok orang2 Jepun xde pon melenting marah2 semua orang cool je bila dapat tahu flight delay
Saya ngan kawan2 ni lagi la tersenyap terkedu dan masih terkejut
Maka bermalam la dekat Pullman Hotel putrajaya
Cantik gile hotel ni. Perasaan takut da bertukar tenang bila pagi2 hari tu g jalan2 round kawasan hotel
Kena betul dengan jiwa sebab tempat tu bersih, cantik :)
Pengajarannya, disebalik kesusahan yang berlaku pada diri kita, cuba pandang dr side yang positif pada diri kita. Bila flight delay, kena stay kat hotel, boleh la tenangkan hati dengan jalan2 dengan kawan2, tengok tempat2 cantik ke supaya hilang la rasa bimbang kita tu :)
Last skali pengajaran untuk diri sendiri yang suke beli tiket giri2 dengan tarikh start skolah
Lain kali kena beli tiket 2,3 hari sebelum mula kelas
Sepatutnya saya start research 1 April tapi seb baik da emel sensei awal2 mintak start 4 april sbb takut x sempat pegi dai 1 april tu
Tak tahu pula nak jadi macam ni kan
Kita merancang, Allah juga merancang dan pastinya perancangan Allah yang terbaik dan tercantik aturannya :)
Sampai2 jepun pon dapat stay kat hotel for free semalam :) alhamdulillah lepas diuji dengan kesusahan, Allah datangkan nikmat2 yang tak terhingga banyaknya
Terima kasihku Ya Allah atas indahnya hidup (^_−)−☆

1 comment:

  1. Alhamdulillah, bersyukur dgn nikmat Allah swt.

    ReplyDelete

sugar(s)