Wednesday, July 21, 2010

- momo oh momo; sedap sungguh! -

panas betul sekarang;
tapi nama pun nak masuk musim panas
takkan la nk harapkan salji turun kan?
"sungguh, manusia diciptakan bersifat suka mengeluh."[70:19]
panas. ya Okayama sangat panas sekarang.
nak berteduh pun takde tempat sebab sume tempat panas (hihi)
mengeluh lagi :)
panas2 ni teringin pule nak minum air limau nipis letak ais!
wahh alangkah nikmatnye kan?
lepas tu terus saya kayuh basikal g ke marunaka, kedai yang jual sume bende. hihi
lepas tu cari2 jumpe jugak limau kecik ni :)

limau kecik :)

lepas tu tengah jalan2 nampak pulak buah momo
emm,, oishii sou.
tak pernah makan tapi before datang okayama lagi
dah dengar pasal kesedapan buah momo ni
walaupun harga dia mahal tapi saya beli juge :)
ternyatalah buah momo ni sedap sungguh.

buah momo:)

lepas tu jalan lagi sambil bawak bakul kuning :)
jumpe pule ubi keledek
buat sira ubi keledek sedap juge
saya pun beli jugak ubi keledek kat bawah tu
tak tahu kenape suke sangat dgn ubi
kalau xde nasi, beri saya ubi keledek rebus dah cukup da
sebab ubi keledek jepun ni manis. sedap :)

ubi keledek:)

lepas tu jalan lagi dan at last
jumpe pisang ni :)
sukenya makan pisang ngan aiskrim
diwaktu cuaca panas kering macam ni

pisang comel:)

tapi bukan nak cerita pasal makanan sangat la
nak bagitau yang kalau bab2 makanan ni
Alhamdulillah
Allah permudah je nak makan ape pun
walaupun tak sesenang kat Malaysia
tapi kat Jepun ni saya lebih prefer masak sendiri
baru terjamin kebersihan dan insyaAllah xde was-was ngan halal haramnya
kan?
tapi kalau buah-buahan ni insyaAllah la halal
dipetik segar dr pokok lagi :)
syukurnya Ya Allah.
apa yang saya nak makan, Dia izinkan :)
sume yang teringin nak makan da boleh makan dah
sekarang kene pegi belajar la pule
sebab da nak exam!

6 comments:

  1. gee, org kate momo kat okayama sedap, sbb okayam panas!
    naaak! ;)

    ReplyDelete
  2. jiii,dulu kalu dahaga buleh bli air limau nipis kt makcik bakso kn :D

    ReplyDelete
  3. @kappa: hahaha. memang pon kappa. momo sedap sgt :D banyak je momo kat Okayama ni tunggu kappa je nak datang sini.hihi:)
    @bila: tu la bila. dulu x yoh susoh2 buat sendiri, loni gapo nk makan sume kene buat sendiri. sob3

    ReplyDelete
  4. momo tu buah ape gee? rase ape?

    ReplyDelete
  5. jepun mmg panas kan kalau summer..sgt panas sampai rasa rindu "kepanasan Malaysia" kan? :D

    ReplyDelete
  6. @ fieza: momo tu buah mcm plum gitu. lebih kurang la. rasa die manis.isi die lembut je. hihi
    @ has sensei: tu la sensei. matahari dekat je rase. hihi lagi panas dr malaysia kot. sob3:)

    ReplyDelete

sugar(s)