Friday, October 7, 2011

- Makcik Tu Hantu Ke? -

assalamualaikum :)
salam saiyyidul ayyam, penghulu segala hari
sekarang di Jepun sudah gelap gulita hehe
sebab maghrib awal, so awal la gelapnya
saya sorang2 di rumah ni
housemate saya sorang x balik lab lagi
sorang lagi berjuang menjawab ielts di Osaka :D
saya pun baru pulang juga dari lab
hari ni lab saya best, kami da start buat programming sikit2
before ni setiap kali pegi lab saya agak bimbang sebab lab saya masih belum start jikken lagi
sekarang da nak bermula, alhamdulillah
kene terima apa saja yang berlaku setiap hari dengan positif ;)
sebut pasal duk sorang2 ni
saya teringat satu kisah
masa mula2 sampai jepun dulu saya cuak tak terkata kene duk rumah sorang2
abis la saya, takde orang nak teman saya tidur sume kan
tapi ok la sebenarnya sebab rumah kat jepun ni sebesar bilik je
so xde la takut kalau duk sorang2
tapi berbeza pada tahun ni
saya dan dua kawan saya tinggal satu rumah
rumah dua tingkat
kayu dan sangat besar
memang la best sebab besar kan
tapi bagi saya, lagi besar rumah tu lagi takut nak duk sorang2
tapi malam ni saya duk sorang2
teringat peristiwa yang melucukan yang jadi tahun lepas

SAYA NAMPAK HANTU MAKCIK JEPUN!

Tahun lepas, setiap jumaat malam kami ada usrah
and usrahnya gilir-gilir rumah setiap orang
ditakdirkan hari tu usrah rumah kawan saya yang belajar di Okayama Daigaku
so, agak jauh la dengan rumah kami ni sebab rumah kami dekat dengan Okayama Rika Daigaku
Lain tau Okayama Daigaku n Okayama Rika Daigaku hihi
ok lepas tu usrah malam tu abis pukul 11 malam
masa tu musim sejuk la so sume pakai baju belon tu haha
ala baju tebal tu la, saya panggil baju belon je ;P
lepas abis usrah tu saya, kak ijat, ain n soha balik la skali
macam biasa, saya memang x behenti bercakap
suke sangat cakap time naik beskal
saya jalan seiring dengan kak ijat
ain n soha pula seiring di depan saya masa tu
lepas tu dari jauh ktorang nampak sorang makcik jepun ni bawak baby stroller
makcik ru rambutnya sume putih, paras leher
lepas tu saya yang genki masa tu pun cakap dekat kak ijat

Saya : Akak, ada makcik kat depan. tak sejuk ke makcik tu?

Kak Ijat diam je time tu tapi ain n soha dengar saya cakap

Soha : eh makcik tu bawak baby ke anjing tu?

Saya : haha. macam baby je. tapi tak sejuk ke makcik ni.

Kak Ijat masih lagi diam sebelah saya.

Saya : akak2 die bawak baby la. tak sejuk ke baby tu.

Masa saya cakap dialog last kat atas tu saya selisih dengan makcik tu. Kiranya makcik tu lalu sebelah saya la. Kami bertentangan arah. masa betul2 makcik tu sebelah saya, saya tengok la die. Makcik tu pun pandang saya sesaat dengan mata yang garang pastu die terus tengok bawah.

Lepas je makcik tu berselisih dengan saya tu, kak ijat pun bersuara

Kak Ijat : Gee, kalau nampak orang or benda malam2 macam ni jangan tegur tau. kak ijat cakap dengan nada yang macam berbisik

lepas tu saya pun terus cuak. Saya pusing blakang. Tengok2 makcik tu da xde.
waaaaaaaa! padahal jalan blakang tu adalah jalan lurus n sawah padi
xde lorong nak pusing kiri atau kanan
so secara logik nya makcik tu memang akan ada la kat atas jalan straight tu kan?

saya pun pusing lagi skali sebab tak puas hati
makcik tu xde jugak. kosong je jalan blakang saya
saya pun dengan cuaknya terus terketar-ketar
tangan da xleh pegang basikal da
saya pun terhimpit kak ijat n ktorang pun jatuh sama2 kat tepi kedai
lepas jatuh tu lagi la saya xleh nak pegang basikal
masa tu la airmata ni keluar tak stop2
nangis je la saye mase tu
sebab memang dalam fikiran saya memang saya nampak hantu!
ain n soha pun stopkan basikal tanya kenapa
saya memang tak boleh nak cerita la masa tu
kak ijat pun cerita la kat diorang apa yang jadi
kami berempat pun singgah la dekat konbini besar tepi jalan
tenangkan hati
kak ijat suruh baca surah 4 kul
baca banyak2 kali sambil nangis
lepas da ok tu kami pun sambung perjalanan
tak pasal2 kami tido umah kak ijat time tu
lepas tu gelak2 balik sebab teringat kenapa la aku cakap banyak tadi
kenapa la aku g nangis tadi

yang kelakarnya lepas usrah
sepatutnya lepas usrah ni hati ni kene betul2 kuat la
xde la nak fikir or takut dengan hantu ke ape kan

sampai sekarang saya pun tak pasti yang saya nampak tu hantu ke ape
tapi memang betul2 xde kat jalan bila saya pusing blakang
lagipun muka die pelik je masa pandang saya tu
muka dia putih yang bukan biasa2
tapi bila cerita kat mak memang kene gelak je la
tu la kisahnya
pengajarannya, kalau nampak orang tengah2 malam janganlah tegur
janganlah jadi ramah tamah macam saye >_<


tapi tak baik kita takut sangat dengan hantu ni
boleh rosak akidah kalau kita takut sangat
sebab hantu ni xleh ganggu kita tanpa izin Allah s.w.t
sebab iblis syaitan ni kan makhluk Allah jugak
Allah ajar kita ayat2 al quran untuk minta pelindungan dengan Dia kan :)

marilah kite lupakan kisah hantu tu
ingatlah Allah sentiasa ada dengan kita
Allah sangat dekat dengan kita
lebih dekat dari urat leher kita :)

jom dengar lagu ni kejap
bagi saya lagu ni best.. ada nostalgia yang tersendiri
kalau anda tak suka lagu ni xpe la
sebab minat saya pada lagu ni lain macam sikit
lagu2 lama kan sume sedap2
tak macam lagu sekarang, femes ikut musim aje :D




4 comments:

  1. ni cter sggh ke x ni?haha..tkotnye

    ReplyDelete
  2. fanna: sungguh ah. haha tp aku x share sgt ngan sek ni sbb malu. kah hanis bila n shikin tahu rasenye :D

    ReplyDelete
  3. Hahaha..Ate sangat suka ngan citer ni...Kategori komedi seram.

    ReplyDelete
  4. haha kalu igt balik rase mcm lucu pun ade :(hihi

    ReplyDelete

sugar(s)