Friday, October 29, 2010

- kanak-kanak Jepun -

hampir tiap2 hari call rumah
call time weekend la paling seronok
sebab boleh cakap dengan semua orang
especially kakak2 yang best!
memang macam da tiap2 hari call rumah
sebab nak dengar suara ma :)
kalau x call sehari ma akan tanya
busy ke?
kadang2 byk keje sgt sampai lupe nk call rumah
ok nak cerita pasal kanak2 jepun :)
ari ahad baru-baru ni
saya menemani kawan2 dari Tsuyama makan nasi ayam di rumah kak nini
balik dr rumah kak nini, saya berjalan kaki pulang ke rumah
sebab da lama betul x exercise kan
otw nak balik, saya nampak ramai ibu2 bawak basikal bersama anak-anak kecil
hurm.. tak pelik sebab ia biasa di Jepun
kalau di Malaysia baru saya pelik sbb jarang sangat jumpa orang naik basikal sekarang
saya pun jalan lagi
lepas tu saya jumpa seorang budak lelaki jalan sorang2
ditangannya ada payung;

saya pun tegur die;
"どこへ行くの?" ( nak pergi mana?)
budak tu jawab;
" 家へ帰る。" ( nak balik rumah)
saya tanya lagi;
"お母さんとお父さんは、今日仕事している?" ( mak ayah keje ke hari ni?)
dia jawab ;
"いいえ、家にいる。" ( taklah. ade kat rumah)

yang kelakarnye budak ni macam takut2 je
tapi die jawab je semua soalan
ye la kalau saye pun takut
orang asing tegur kite kan :)
tapi bila saya pusing belakang, budak ni duk intai2 lagi disebalik payung
mesti die pikir
sape la kakak yang tegur aku ni
sebenarnye memang saje je tegur
nak tengok die jawab ke x kalau saye tegur
sebab kalau saya balik dr daigaku (university),
kalau ade budak2 baru balik sekolah
memang diorang tegur
"konnichiwa!" sambil tundukkan kepala skit
suka betul tengok diorang ni
tapi kan budak2 kat sini macam terlalu independent
kalau pegi n balik skolah pon
mereka jalan kaki je ramai2
kirenye bukan parents yang hantar and amik
tapi bila pikir2 balik maybe sebab negara jepun x banyak jenayah kot
parents x bimbang sangat la
kalau kat malaysia buat macam ni
mahu nye hari2 kuar berita budak2 kene culik :)
hari tu kebetulan pegi shiga
dekat belakang rumah kawan saya ada sekolah
dan boleh la tengok aktiviti2 diorang
kebetulan hari tu diorang bertanding main 野球 ( baseball)
lebih kurang macam sofbol juga mainan ni
suke betul tengok diorang main
teringat mase main sofbol tyme muda remaja dulu.hihi
lepas tu esoknya masa diorang sekolah
tyme rehat cuba teka diorang buat ape?
hihi
mereka duk main2 satu padang ni
tapi bende ni biasa je
kat malaysia pon ade gak budak2 main di padang kan
hihi
saje nk cerita
suka tengok budak2 di jepun ni
x tahu kenapa :)

2 comments:

  1. guwa bca entry ni..
    dan compare dgn idup guwa msa kecik2..
    ya, guwa mmg kacukan jepun dan hidup dgn culture jepun msa kecik2 dulu..
    guwa bangga..

    ReplyDelete

sugar(s)